2013-09-28

Namas su Marija ant kampo



Nuo 1514 metų gotiška Mergelės Marijos su vaikeliu figūra ant namo Prie Turgaus 20 kampo padovanojo pavadinimą istoriniam pastatui. Jau virš 400 metų šis pavadinimas figūruoja visuose rašytiniuose šaltiniuose. Pačio pastato istorija prasideda 14 amžiuje, kai šioje vietoje buvo pastatyti Pirnos svečių namai. Vėlesniais laikais pastatas ne kartą keitė savo paskirtį - čia buvo ir monetų kalykla, ir alaus darykla ir kepykla.
Šiandien neseniai atnaujintas (2012m.) šis architektūros perlas spindi Pirnos Turgaus aikštės šiaurės rytų pusėje.


Vienas iš ženklesnių momentų namo istorijoje - 1813 metais čia, tuomet prekybininko Friedricho Gotthelfo Meißnerio namuose, savo žygio metu kelioms dienoms buvo apsistojęs Napoleonas. Šiam įvykiui pažymėti ant namo sienos pritaisyta memorialinė lenta.

Po namo rekonstrukcijos pirmame aukšte esančioje užeigoje Marijos kampas, su viduramžių skliautinėmis lubomis ir jos sienų ir lubų freskomis, kuriose didžiausias dėmesys buvo skiriamas daugeliui smulkių detalių iš šio pastato istorijos.



Vos įėjus į vidų, svečių salėje matome nuostabius viduramžių skliautus.



Atskiras monetų rūsys turbūt nuteiks romantiškai vakarienei.





Susitikimams ar šventėms skirta salė - Napoleono skliautai.




Na o pasėdėti ir išgerti šviežio alaus galima idiliškoje saulėtoje terasoje.


Deja šių metų birželio mėnesio potvynis nepasigailėjo šio namo, kaip ir viso Pirnos senamiesčio. Stipriai nukentėjo pirmas aukštas ir rūsys. Tad restauravimas ir atnaujinimas užtruks iki kitų metų vidurio.