2013-11-02

Elsnico/Rūdinių kalnų kalnakasybos muziejus


1986 metų liepos ketvirtą, kalnakasių dieną, Elsnice iškilmingai buvo atidarytas kalnakasybos muziejus. Šioje vietoje iki 1971 metų veikė Karlo Liebknechto vardo šachta, kuri buvo uždaryta išsekus toje vietoje anglies atsargoms. Anglis joje buvo kasama nuo 1844 metų.

Tai vienas didžiausių ir įdomiausių kalnakasybos muziejų su savo pastatais  ir kasybos įranga. Lankytojai supažindinami su Saksonijos anglių pramonės technika, kuri buvo čia naudojama. Muziejaus lauko teritorijoje eksponuojama daug technikos - garvežys DR-52,
lentpjūvė, konvejerių palaikymo bokštas ir 7m skersmens skriemulys traukos kabeliui. Pagrindiniame pastate, be nuolatinių eksponatų apie geologiją, kasybos technologiją (su originaliu Leonardo konverteriu), leidžiančią matyti Saksonijos kasyklų besikeičiančią istoriją.


Muziejus turas prasideda nuo buvusio sargų namelio, kuriame dabar įsikūrusi bilietų kasa ir suvenyrų parduotuvė, kurioje yra nedidelis, bet gerai paruoštas tipiškų suvenyrų, knygų ir mineralų asortimentas.


Nuolatinės parodos: 
Akmens anglies susidarymas.  Prieš maždaug 300 milijonų metų mūsų planeta turėjo kitokį savo veidą, nei šiandien. Akmens anglis susidarė iš augalinių liekanų, kurios buvo suslėgtos, sukietintos ir veikiamos aukštos temperatūros ir slėgio Karbono periode.
Kalnakasių geležinkelis. Nuo 1913 iki 1960 metų tarp Elsnico/Rūdinių kalnų ir Hohenšteino-Ernstalio miestų veikė antžeminė tramvajaus linija. Tai buvo svarbi transporto arterija vystant kalnakasybos ir kitas pramonės šakas regione. Per jos egzistavimo laikotarpį juo buvo pervežta 93 milijonai keleivių.

Jungiklių salė. Šioje salėje nuo 1920 metų tęsiasi šio regiono vystymosi paroda. Skyriuje "Kasybos peizažas" eksponuojamas žemės ūkio ir pramonės kraštovaizdis su eskizais, piešiniais, nuotraukomis ir tekstais.


Motoro-generatoriaus salė. Vieta, kurioje 1923 metais pastatytas įspūdingas Leonardo konverteris su dvidešimt tonų sveriančiu smagračiu. Įrenginio paskirtis kintamąją elektros srovę paversti nuolatine, kuri maitina elektrinius mechanizmus.




Lempų kambarys. Galiausiai socialiniai-istoriniai Saksonijos anglių pramonės aspektai pateikiami skyriuje "Kalnakasių istorija". Jame lankytojai pamatys kalnakasio įrankius, lempas ir darbinius rūbus.

  
Žvilgsnis į šachtą. Lempų kambarys taip pat yra susitikimo vieta, nuo kurios prasideda paskutinis muziejaus ekskursas.
Vagonėliai akmens angliai iš šachtos išvežti.

Anglies kasimo mašina.

Šachtos įrengimas.


 




Lauko teritorija. Joje įvairūs didžiuliai kalnakasybos technikos eksponatai užbaigia parodų aplankymą. Be jau minėto garvežio BR-52, konvejerių palaikymo bokšto ir skriemulio čia matome ir krovinių vagonėlius.
 Muziejaus internetinis puslapis:
 http://www.bergbaumuseum-oelsnitz.de/ 

 Adresas:
 Pflockenstraße 28, 09376 Oelsnitz/Erzgebirge 

 Ir filmukas...