2014-10-28

Tautų mūšio paminklas Leipcige

Nuotrauka: Panoramio.com

Tautų mūšio paminklas Leipcigo pietryčiuose buvo pastatytas didžiajam mūšiui, vykusiam šioje vietoje 1813 m. spalio 16-19 dienomis, atminti. Esantis 91 metrų aukščio jis yra vienas iš didžiausių paminklų Europoje ir savo išskirtiniu siluetuyra vienas iš labiausiai atpažįstamų orientyrų Leipcige

Įveikus 364 laiptų pakopas, nuo viršutinės apžvalgos aikštelės, galima mėgautis neįtikėtina Leipcigo ir jo apylinkių panorama. Daugiau nei 4 hektarus užimantis paminklinis kompleksas, kurio statyba vyko net 15 metų, su integruotu forumu, įspūdingai apžvelgia Tautų mūšio įvykius.


Paminklo pagrindą virš įėjimo puošia 19 metrų aukščio ir 30 metrų pločio reljefas, kurio centre didžiulė Arkangelo Mykolo, vokiečių kareivių globėjo, skulptūra. Ją sukūrė skulptorius Christianas Behrensas. Virš jos yra užrašas "GOTT MIT UNS" ("DIEVAS SU MUMIS").


Viduje - apvalios formos Šlovės salė, kuri suteikia simbolinį kapą daugiau nei 120.000 mūšio aukų. Jos viduryje bronzinė plokštė, visada papuošta gyvų gėliu vainiku. Aplink salę stovi aštuonios poros akmeninių karių. Kiek aukščiau - keturios 9,5 metrų aukščio statulos, 

kaip garbės sargyboje, simbolizuojančios vokiečių tautos dvasines vertybes (Drasą, tikėjimo stiprybę, tautos galią ir pasiaukojimą) išlaisvinimo kare.
Šlovės salės kupolo formos lubose vaizduojami 324 natūralaus dydžio raitieji kariai.



Svarbiausi paminklo istorijos faktai: 


Paminklo kertinis akmuo buvo padėtas 1898 m. spalio 18 dieną. Vyriausiasis šios šventinės ceremonijos svečias buvo kaizeris Vilhelmas II. Taip pat dalyvavo visi Vokietijos žemių princai ir žymiausi aristokratai, bei tūkstančiai paprastų piliečių.

Paminklo fundamentas buvo suformuotas iš betoninių blokų 23 metrų aukštyje virš gatvės lygio. Viso statinio struktūroje betonas sudaro 90%. Kupolo armatūra daugumoje padaryta iš sukniedytų plieno profilių. Matomos jo dalys padarytos iš granito porfyro Beuchos apylinkių.

Užpildai (žvyro) buvo gabenami specialiai padarytu lyniniu keltuvu, kuris kirto šalia esančias Pietines kapines bei gretimus laukus. Statybos darbus vykdė vieni gelžbetoninės statybos pradininkų Vokietijoje - statybos bendrovė Cementbaugeschäft Rudolf Wolle.

Po 15 metų statybos, minint Tautų mūšio prie Leipcigo šimtąsias metines, 1913 metų spalio 18 dieną, dalyvaujant tam pačiam kaizeriui Vilhelmui II, monumentas buvo iškilmingai atidarytas. Jo matmenys: tūris-1.200.000 m³, plotis-124 metrai ir svoris-300.000 tonų, sudaro didžiulį įspūdį net ir šiais laikais.

Trečiajame Reiche buvo deklaruojama, kad paminklas simbolizuoja Vokietijos žmonių  nenugalimumą, ir nacionalsocialistų valdžia šį istorinį monumentą plačiai naudojo kaip įspūdingą foną politiniams susibūrimams ir masinėms eitynėms.

Sukūrus VDR, tuometinė valdžia pradžioje planavo nugriauti paminklą, kuris jai asocijavosi su nacionalsocializmu. Bet galiausiai jis buvo taip pat panaudotas ideologijai - nuspręsta jį pavadinti Vokietijos-SSRS ginklo brolybės simboliu. Bet statinio būkle visiškai nesirūpino.

2002 metais buvo įkurtas Tautų mūšio paminklo fondas, kuris pradėjo rūpintis įvairiomis galimybėmis surinkti pinigų paminklo atnaujinimui. Monumento atnaujinimo darbai buvo pradėti 2004 metais ir vykdomi keliais etapais iki 2013 metų.

2013 metų spalio mėn. 18 dieną buvo plačiai švenčiamas įžymiojo mūšio prie Leipcigo 200 metų sukaktis. Atnaujintas paminklas vėl džiugino akį savo didybe ir naujomis spalvomis. Įspūdingiausias šventės renginys - istorinio mūšio rekonstrukcija.


 Navigacija:
 Spalio 18-osios gatvė 100 , 04277 Leipcigas
 Vaizdas iš paukščio skrydžio
 Google gatvės vaizdas




Paminklo istorija atvirukuose: 


1906 m.



 1908 m.





1911 m.



1911/12 m.


1913 m.



1916 m.



1924 m.



1935 m.



1969 m.




1973 m.




1980 m.