2015-06-30

Radeboilis senuosiuose atvirukuose


Žalumoje paskendęs Radeboilis - laiko bėgyje iš aštuonių kaimų susiformavęs miestas palei senąjį pašto kelią tarp Karališkosios sostinės Drezdeno ir buvusios vyskupo rezidencijos Meisene. Jis įsispraudęs tarp šiaurinėje pusėje besidriekiančių vynuogynų ir pietuose tekančios Elbės.

Radeboilis dar vadinamas Saksonijos Nica - taip šią vietovę, kuri tiesiogai ribojasi su Saksonijos sostine, dar 1860 m. pavadino karalius Johanas. Kaip ir prieš 150 metų, taip ir dabar - tai viena populiriausių gyvenamųjų vietovių visam Drezdeno regione.


Taip 1917 m. atrodė Moltkės gatvė (dabar Einšteino gatvė). Kaip ir kairėje pusėje matomas pastatas Karlo Markso gatvė 1 (tuomet Bismarko gatvė), taip ir dešinėje pusėje esantis viešbutis "Tarp liepų", veikia ir šiandien.


Dar vienas tų pačių metų atvirukas - Rytų (dabar Maksimo Gorkio) ir Leipcigo (dabar Meiseno) gatvių susikirtimas. Centre matomas pastatas - Meiseno gatvė 112 išlikęs iki mūsų dienų.



1905 m. atviruke Reicho gatvė su savo vilomis tuometiniame Viršutiniame Liosnice, kuris į Radeboilio sudėtį įtrauktas 1934 m.



1910 m. atviruke tame pačiame vilų rajone buvusi Kaizerio Vilhelmo gatvė (dabar Emilio Hiogo gatvė). Pirmame plane matyti vilos Nr. 8, Nr. 10, ir Nr. 12.



Tų pačių metų atviruke - sekanti greta esanti Sofijos gatvė (dabartinės Eduardo Bilco gatvės atkarpa tarp Alvsleben aikštės ir  Eduardo Bilco aikštės).



1900-ųjų metų atviruke pavaizduota Karaliaus aikštė (dabartinė Rozos Liuksemburg aikštė). Centriniame plane matoma tuometinė  Žemutinio Liosnico rotušė, kurioje dabar veikia Meiseno krašto muzikos mokykla.


1905 m. atviruke pavaizduota 1900 m. pastatyta Radeboilio rotušė tuometinėje Vilhelmo gatvėje. Ji savo funkciją atlieka po šiai dienai o dabartinis jos adresas - Pestalocio gatvė 6.



1928 m. atviruke matome Liosnico realinę gimnaziją esančią Štainbacho gatvėje Nr. 21. Dabartinis jos pavadinimas - Liosnico gimnazija.



1920 m. atviruke pavaizduota Neogotikinė Frydensburgo pilis, buvusi kalnų užeiga, pastatyta ant vynuogyno šlaito krašto. Dėl jos ir gatvė, kurioje ji randasi, buvo taip ir pavadinta - Viršutinės pilies gatvė.


1924 m. atvirukas. Jame iš Liosnico upelio slėnio atsiveria vaizdas į vynuogyno smuklę "Zum Pfeiffer" (pavadinimo kilmė nuo pavardės), esančią čia nuo 1695 m. Jos funkcija praktiškai nepakitusi ir mūsų laikas - dabar čia yra viešbutis.


1916 m. atviruke matomi buvusios Bilco sanatorijos (kitaip vadinamos Liosnico pilies), kurią 1892 m. įkūrė gydytojas natūropatas Eduardas Bilcas. Gatvė, kurioje randasi šis pastatas, taip pat pavadinta jo vardu.


1913 m. atviruke - buvę Zerkovico užeigos namai tuometinio to paties pavadinimo kaimo centre. Pastatas, kuris randasi Kiotčenbrodos gatvėje 39, su kai kuriais pakitimais išlikęs ligi mūsų dienų. Nuo 2012 m. jame veikia Melo muziejus.


1926 m. atvirukas. Taip tuomet atrodė Krantinės gatvė prie Elbės tuometinėje Kiotčenbrodoje, kur prisišvartuodavo garlaiviai. Antras iš kairės pastatas - šiandieninis restoranas "Garlaivis".


1913 m. atvirukas, kuriame matyti Slėnio smuklė. Ji buvo pastatyta 1875/76 metais Liosnico slėnio gatvėje. Pastatas buvo nugriautas 2000 m. o dabar toje vietoje pastatyti gyvenamieji namai.


1921 m. atvirukas, kuriame pavaizduota Bussard'o putojančio vyno gamykla, įkurta 1836 m. ir veikė šioje vietoje iki 1978 m. Kadangi pastatas yra saugomas valstybės - jis nebuvo nugriautas, o konvertuotas į daugiabutį gyvenamajį namą (2009 m.).