2015-09-20

Moritzburgas. Pasakų pilis ir jos lobiai.


Baroko stiliaus pilis dirbtinėje saloje vidury tvenkinio, kurią kasmet aplanko tūkstančiai lankytojų, buvo pastatyta 18-ame amžiuje. Nuo tada ji tarnavo kaip tuometinio Lietuvos ir Lenkijos karaliaus bei Saksonijos kurfiursto Augusto Stipriojo medžioklės ir vasaros rezidencija.

Šiaurinėje tvenkinio pusėje 1728 m. buvo sukurtas pilies parkas - U formos 230 m. ilgio ir 150 m. pločio, per kurio centrą prasitesia centrinė alėja nuo pilies o ją kerta 2 kryžminiai takai. Pietinėje jo pusėje stovi išlikę du kavaleristų (sargybinių) nameliai.

Ekskursijos po pilį ir jos vaizdingas apylinkes suteikia galimybę pažvelgti į to meto dvariškių gyvenimą ir jų pasilinksminimus grįžus iš medžioklės. Įspūdingas interjeras, brangūs baldai, paveikslai ir indai liudija apie jų buitį bei valgymo kultūrą.

Pagrindinėje pilies, kurioje iš viso yra 200 kambarių, menėje esanti viena didžiausių Europoje medžioklės trofėjų kolekcija primena Vetinų dinastijos valdovų ir jų svečiams medžioklės teikiamus malonumus. Jai pasibaigus čia vykdavo prabangūs pokyliai.

Taip pat šioje pilyje yra didžiausia pasaulyje barokinių odinių tapetų kolekcija - jais papuoštos sienos 11-oje kambarių. Įspūdingi ir didelio formato - juose antikinės mitologijos vaizdai, daugiausia dėmesio skiriant romėnų medžioklės deivei Dianai. Siekiant išsaugoti šį unikalų grožį jie jau daugelį metų kuopščiai restauruojami.
Plunksnų kambarys, kuriame stovi Augusto Stipriojo lova (1723 m. nupirkta Londone), taip pat unikalus. Čia ant sienos kabantys kilimai bei baldakimas pagaminti iš skirtingų spalvų plunksnų. Turbūt daug povų, patarškų, ančių ir fazanų dėl to žuvo, bet kvapą gniaužiantis reginys visą tai atperka.

Pilį iš visų pusių supa didžiulė terasa su baliustrada, kuri papuošta begale įvairių skulptūrų iš smiltainio. Jos atspindi Moritzburgo, kaip medžioklės ir linksmybių pilies pobūdį. Be šešių didelių medžiotojų skulptūrų ten stovi daug vazų ir vaikų figūrų.

1972/73 metų žiemą pilis tapo filmavimo aikštele - čia buvo kuriamos Vokietijos - Čekoslovakijos filmo Trys riešutėliai pelenei scenos. Tuomet dar niekas nemanė, kad šis filmas taps toks populiarus ir išliks tokiu netgi po daugelio metų - 2013 metais buvo gražiai paminėtas filmo keturiasdešimtmetis.

Būtent žiemos metu, kai vyko filmavimas, šiemet (Nuo 2015.11.07 iki 2016.02.28) autentiškoje aplinkoje bus surengta speciali paroda skirta šiam filmui. Be abejo tas įvykis negrįžtamai įėjo į pilies istoriją o jį įamžina turbūt visiems laikams ant terasos laiptų paliktas pelenės batelis.


  http://www.schloss-moritzburg.de.

  Pilies alėja , 01468 , Moritzburgas , Vokietija
  Google žemėlapyje.



------------------------------------------------------------------------------------
Pilies istorija atvirukuose:


Ofortas (1733 m.)

Spalvotas vario raižinys (apie 1800 m.)



Litografija (1834-1835 m.)



Atvirukas (apie 1900 m.)




Šernai laukinių žvėrių aptvare.
Atvirukas (1905 m.)



Atvirukas (1907 m.)




Atvirukas (1914 m.)




Atvirukas (apie 1930 m.)



Pagrindinė menė.
Atvirukas (apie 1930 m.)



Terasa.
Atvirukas(1932 m.)



Atvirukas (1963 m.)



Atvirukas (apie 1970 m.)




Atvirukas (1988 m.)