2015-10-27

Moritzburgas. Fazanų pilaitė.


Fazanų pilaitė - ko gero mažiausia Karališkoji pilis Saksonijoje, buvo pastatyta 1769-1782 metais apie 2.5 kilometro į rytus nuo Medžioklės pilies, prie Bernsdorfo žemutinio didžiojo tvenkinio. Šis vėlyvojo baroko stiliaus statinys su kinietiškais motyvais buvo skirtas didikų šeimoms apsistoti medžioklės metu.

Tokį savo pavadinimą gavo dėl vėlesniu metu šalia pilaitės atsiradusio laukinių paukščių aptvaro. Jame buvo veisiami ir auginami fazanai, kurie vėliau būdavo patiekiami ant karališkojo stalo. Nuo neatmenamų laikų keptas fazanas buvo itin vertinamas delikatesas aukštuomenės puotose.

Dviaukštė kvadratinės formos pilaitė, kurios kraštinės ilgis tik 13,4 metrų, tai dviejų tuometinių Karališkųjų rūmų architektų- Johano Danieliaus Šadės ir Johano Gotlybo Hauptmano kūrinys, ir buvo naudojama kaip Saksonijos karaliaus Frydricho Augusto I vasaros rezidencija.

Prie pastato yra gražūs barokiniai laiptai - į rytus ir į pietus. Labiau nutolę pietiniai, kurių pagrindo centre įkomponuota Putto skulptūra, palaipsniui pereina į išplėstą parką, kurį pagal to meto ir vietos tradicijas puošia įvairios skulptūros iš smiltainio.

Nuo rytinės terasos pusės atsiveria nuostabus vaizdas į tvenkinį bei  švyturį, stovintį molo gale. Pačiai pilaitei puošnumo suteikia visuose keturiuose jos kampuose esančios elnių skulptūros, bei prie šiaurinės pusės įėjimo už suolo iš smiltainio stovinti medžioklės deivės Dianos statula.

Na o vainikuoja pastatą kinietiškas akcentas - ant pagalvės patogiai įsitaisiusio Mandarino ir jam virš galvos skėtį nuo saulės laikančio berniuko figūros. Papūtus stipresniam vėjui visa ši konstrukcija, sumontuota ant specialaus rėmo, linguoja - taip mandarinas pasveikina atvykstančius.

Pilaitės interjeras taipogi unikalus. Pirmame aukšte esančiame miegamajame sienos papuoštos plunksnų tapetais. Šiam grožiui 18-ame amžiuje sukurti prireikė 42 kilogramų arba apytiksliai 250 000 plunksnų. Medžiagos "tiekėjais" tuomet buvo žąsys, didžiosios antys, povai ir fazanai.

Ant šalia esančio kinietiško kabineto sienų- tos šalies motyvais išsiuvinėti šilkiniai tapetai. Bėgant metams jie aišku išbluko, o juos atkuriant 2010-2013 metais specialistai rėmėsi tik juodai-baltomis 30-ties metų senumo nuotraukomis. Čia teko pasitelkti kompiuterizuotą siuvinėjimo mašiną- ir : rezultatas buvo stulbinantis.

Viršutiniame aukšte įsikūrė didžiausias pastato kambarys- valgomasis su savo paauksuotais tinko ornamentais. Pro didelius galima gėrėtis Veneros fontanu ir kanalu pasiekiamą tolumoje matomą barokinę pilį. Šioje salėje savaitgaliais rengiamos civilinės vestuvių ceremonijos.


 http://www.schloss-moritzburg.de/de/fasanenschloesschen.

 Fazanerija  , 01468 , Moritzburgas , Vokietija
 Google žemėlapyje.