2012-11-18

Neinerlaa - Kūčių tradicija Rūdiniuose kalnuose

Kūčių vakarienė Rūdinių kalnų regione visuomet pažymimos kaip
tradicinis ritualas. Punktualiai - 18 val. "Neinerlaa" valgiai patiekiami ant stalo, prie kurio susėda visi šeimos nariai. Pagal seniai nusistovėjusią tradiciją labai rūpestingai parengiama vieta galimam svečiui.

Kas šį vakarą vienas ar neturi namų yra daugiau nei sveikintinas.(Šis paprotys Kalėdų istorijoje savaime iškilo, nes Marija ir Juozapas ieškojo nakvynės irrado ją tvarte).
Tai šventinė atmosfera, kuri paliečia širdį.
Ji kvepia devyniais patiekalais, kuriuos visus reikia paragauti.Kodėl?


1. 
 Rauginti kopūstai (Sauerkraut), pagardinti svogūnais, kmynais, česnaku, lauro lapais ir kepta žąsis
Tai suteikia villties,kad kitais metais šiaudai bus ilgi.
 
 2.
 Apkeptos dešrelės (Bratwurst) - siejamos su troškimu, kad
namuose visus metus būtų mėsos.

3.
 Bulvių kukuliai (Kartoffelklöße) - simbolis, kad visus metus namuose bus daug pinigų.

4.
 Lęšių sriuba (Linsensuppe) - ji turi uztikrinti, kad monetos namuose niekad nesibaigs.

5.
 Pienas su bandele, riešutais ir migdolais (Heiligeohmdmillich) 
 - turėtų užtikrinti grožį ir sveiką odos išvaizdą visus metus.

6.
 Duona (Brot) (malda "Tėve mūsų"...kasdienės mūsų duonos duok mums šiandien), kuris reiškia maisto gausą ir ir ateinančiais metais.

7.
 Druska (Speisesalz) - (Jėzus Kristus sakė: "Aš esu žemės druska").
Kad visuomet namuose būtų druskos.

8.
 Salierų kompotas (Selleriekompott) - turi užtikrinti vaisingumą ir daug vaikų.

9.
 Burokėliai (Rote Rüben) - kitais metais pakeis blyškius veidus raudonskruosčiais.

Kituose kaimuose ir šeimose, yra ir kitų pagrindinių patiekalų, pavyzdžiui,-kepta triušiena, kepta kiauliena, rūkytos mėsos ar žuvies.
Reikia vengti tą vakarą mėlynių kompoto,nes pagal seną prietarą
kitais metais namuose bus laidotuvės.

Valgio metu, niekam neleidžiama palikti stalo, tik motinai,keletą kartų.Prietaras sako: kuris pakyla nuo kūčių stalo,jo kitais metais nebebus ten. Pavalgius giedama Heiligohmdlied giesmė. Pabaigoje
įjungus šviesą, likusi druska išpilama ant staltiesės. Tai turėtų užtikrinti
kad kiti metai bus geri ir palaiminti. 

Siekiant išsaugoti šią seną tradiciją Annabergo-Buchholco Rotušės rūsyje veikia restoranas  "Zum Neinerlaa"

 http://www.zum-neinerlaa.de/  

Čia galima kūčių vakarą pasidaryti sau kasdien.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.