2013-01-30

Kryžiaus bažnyčia Drezdene



Kryžiaus bažnyčia Drezdeno Senojo turgaus aikštėje - tai pagrindinė miesto Evangelikų - Liuteronų bažnyčia. Su daugiau nei 3000 sėdimų vietų ji yra didžiausia bažnyčia Saksonijoje.
Šimtmečius bažnyčia yra protestantų bažnytinės muzikos centras Drezdene. Garsusis Drezdeno Kryžiaus choras - atspindi bažnytinės muzikos raidą mieste.

Pagal iki šių dienų galiojančią tradiciją Advento metu, Kalėdų išvakarėse
čia vyksta garsiojo Drezdeno Kryžiaus choro pasirodymai, bei daugybė
kitų muzikos renginių, kuriuos aplanko dešimtys tūkstančių žmonių.

Bažnyčios istorija:
Pasak istorinių šaltinių, 1215m. šioje vietoje buvo pastatyta Romėniško stiliaus Šv. Mikalojaus - pirklių patrono bazilika. 1319m. pietinėje pusėje prie bažnyčios pastatyta koplyčia, kuri 1388m. oficialiai pavadinta "Dėl Šventojo kryžiaus". Po 1491m. didžiojo gaisro toje vietoje pastatytas jau Gotikos stiliaus pastatas (Nuotrauka),kuris 1539m. tapo pagrindine Drezdeno miesto Evangelikų-Liuteronų bažnyčia.

Per visą istoriją bažnyčia sudegė penkis kartus.Pirmą kartą dėl jau minėto didžiojo miesto gaisro, dar kartą 1669m. dėl nežinomų priežasčių. Po šio gaisro bažnyčia atstatyta 1792m. jau Baroko stiliumi (Graviūra).
1897m. bažnyčia vėl sudegė. Per tris sekančius metus ji buvo atstatyta vadovaujant garsiesiems Schilling & Graebner biuro architektams.


1945m. vasario 13 dieną, barbariško antskrydžio metu, bažnyčia, kaip ir visas istorinis miesto centras, buvo visiškai sunaikinta. Šįkart atstatymas vyko net devynerius metus - nuo 1946 iki 1955.
Nuo 2004m. ketverius sekančius metus buvo rekonstruojamas interjeras. Ir nuo tada jau mes matome bažnyčią tokią, kokią turime šiandien.


Bažnyčios bokštas siekia 94 metrų aukštį. Jis buvo pastatytas pagal Drezdeno rūmų bažnyčios modelį. Užlipdami 256 laptelius pasiekiame 54 metrų aukščio platformą, kurioje yra apžvalgos aikštelė aplink bokštą. Prieš įšeinant į aikštelę matome kambarį, kuriame gyvendavo sargas.



Dabartinis bažnyčios organas sumontuotas 1963m. Tai garsios Jehmlich-Orgelbau firmos kūrinys.


Centrinė nava ir altorius. Kadaise turtingo bažnyčios interjero buvo atsisakyta rekonstrukcijos metu . Karo nuniokotas jis tarnavo kaip memorialas.
Iš buvusio interjero išliko tik Heinricho Eplerio reljefas, vaizduojantis pirmą Liuteronų bažnyčios komuniją 1539m. liepos 6 dieną, bei virš jo kabantis Antono Dietricho paveikslas "Nukryžiuotasis".




Pamaldos bažnyčioje:


 http://www.kreuzkirche-dresden.de/

 Adresas:
 An der Kreuzkirche 1 , 01067 , Dresden

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.