2013-07-21

Paminklas karaliui Albertui Freitalyje


Po populiaraus tarp žmonių Saksonijos karaliaus Alberto mirties Sibyllenorte 1902 metų birželio 19 d., jau tų pačių metų liepos 9 d. Plaueno slėnio konservatyviosios draugijos valdančioji taryba inicijavo aukų rinkimą monumento pastatymui.
Siūlomas paminklas, viena vertus turėjo pagerbti velionį Saksonijos monarchą, kita vertus, išreikštį žmonių dėkingumą už pagalbą po 1897 metų potvynio. Paminklą nuspręsta pastatyti gerai matomoje vietoje, tad galiausiai buvo pasirinktas Feitalio Vėjo kalnas.

Paminklo statyba prasidėjo 1903 m. lapkričio mėnesį ir dėl palankaus oro vyko gan sparčiai. 1904 m. balandžio pradžioje jau buvo matomas 17 metrų  aukščio  obeliskas.Statybai buvo panaudota 500 kubinių metrų smiltainio iš karjero Kleinnaundorfe. Karaliaus Alberto memorialo iškilmingas atidarymas buvo planuojamas per antrąsias jo mirties metines - 1904 metų birželio 19 d., tačiau gegužės mėnesį staiga mirus princo Johanno Georgo žmonai Marijai Izabelai, iškilmės buvo nukeltos vėliasniam laikui.
Pagaliau 1904 m. liepos 3 d. vietinėje spaudoje buvo paskelbta kad paminklo pašventinimo apeigos įvyks rugpjūčio 18 d. Daugeliui žmonių šios iškilmės tapo visuotine švente nors atsižvelgiant į medžių tankumo ribojamą erdvę reikėjo daug kantrybės kad ten patektum.
Svečiais buvo daug aukščiausios valdžios pareigūnai, vietos pramonės ir kalnakasybos įmonių atstovai, 23 bendruomenių komitetų nariai ir 74 įvairių sluoksnių draugijų, didesnėmis ar mažesnėmis aukomis prisidėjusių prie paminklo statybos, nariai. Taip buvo išreikštas  bendruomeniškumo ir patriotizmo jausmas - vertybės, klaidingai interpretuojamos šiais laikais.
Labiausiai matomas paminklas kalno plynaukštėje daugiau nei šimtmetį sveikina gyvenimą ir darbą slėnyje.
Kažkam kadaise tai buvo gyventojų samoningumo parodymas o kažkam ir kai kas daugiau. Pirmasis pasaulinis karas ir lapkričio revoliucijos, politinės permainos, su oru susijęs nusidėvėjimas ir nepilnamečių vandalų siautėjimas paliko pėdsakus ant paminklo.

2008 metų gegužės 30 d., po metus trukusių restauravimo darbų paminklas buvo atidarytas ir naujai atidengta bronzinė plokštė su užrašu.
Restauracija buvo finansuojama didžiąja dalimi iš aukų.


 Paminklo vieta žemėlapyje:
 Vėjo kalnas , Freitalis , Vokietija



Freitalio panorama nuo paminklo apžvalgos aikštelės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.