2015-11-23

"Trijų riešutėlių" magija - mūsų Pelenė sugrįžo!


Moritzburgo pilis žiemą! Man šis vaizdas neatsiejamas nuo pirmą kartą vaikystėje matyto filmo Trys riešutėliai pelenei. Ir nors metams bėgant šią pasaką žiūrėjau dar ne vieną kartą - bet jos emocinis patrauklumas taip ir lieka neišdildomas.

2013 m. buvo gražiai atšvęstas filmo 40-metis, o štai po dvejų metų pertraukos, lapkričio 7 d. lankytojų pamėgta speciali paroda vėl pakvietė pasinerti į gražiausios visų laikų filmo-pasakos kerintį pasaulį. Šios parodos tikslas - su smulkmenomis perteikti lankytojams filmo atmosferą.

450 kv. metrų plote, 10-yje kambarių, kur anksčiau dioramose buvo vaizduojamos scenos iš filmo, dabar naujai sukurtas pelenės pasaulis. Pavyzdžiui - įrengti šį "Pelenės mišką" su medžių kamienais kainavo daug pastangų.

Čia taip pat eksponuojami penki originalūs drabužiai iš filmo - įskaitant karaliaus, pamotės bei įvairių šokėjų. Be to yra keturios aukštos kokybės suknelės, kurios buvo pasiūtos pagal originalių specifikacijas. Be to kelia susižavėjimą ir kiti originalūs rekvizitai.

Ekspozicijoje, žinoma, galima pamatyti ir nemažai filmo scenų. Jos primena pelenės, kurią suvaidino aktorė Libuše Šafránková, virsmą princese. O viskas, kaip žinoma, prasidėjo nuo trijų lazdyno riešutėlių gautų iš pelėdos Rozali.
Pirmame ji rado medžiotojo kostiumą, kuriuo apsirengusi demonstravo princui (aktorius Pavelas Trávníčekas) ir jo draugams meistriškumą šaudyme iš lanko. Savo taiklumu ji pranoko visus, ir kai tik buvo paskelbta geriausiu šauliu, nepastebimai pasišalino iš medžioklės.

Antrame riešutėlyje buvo balinė suknelė, kurią apsirengusi pelenė sėdo ant savo žirgo Jurášeko ir nujojo į pilį, kur vyko puota. Na o princas, sužavėtas nepažįstamosios viešnios grožio, paprašė jos rankos, bet pelenė uždavusi jam 3 mįsles, pabėgo iš pilies.

Grįžusi namo pelenė atidarė trečią riešutėlį ir labai nusebo pamačiusi ten jau vestuvinę suknelę. Na o princas tuo metu pamotės ūkyje visoms merginoms matavo jos paliktą batelį. Nė vienai netiko. Tada visų nuostabai, į kiemą raita ant Jurašeko atvyksta Pelenė apsivilkusi nauja suknele. Ir žinoma - batelis jai tiko.

Parodoje netgi yra sukurta improvizuota 70-ųjų stiliaus kino foje su užuolaidomis iš raudono audeklo. O joje ekspozicijos rengėjai lankytojams siūlo paimti po lazdyno riešutą, kuris vis dar atlieka svarbų vaidmenį parodos metu. Beje,- jų visam žiemos laikotarpiui atsivežta net 300 kg.
Turo pabaigoje, kaip įprasta, vilioja pilies virtuvė. Ten galima išgerti kavos ir paragauti skanaus pyrago.



Žiemos paroda "Trys riešutėliai pelenei" Moritzburgo pilyje.
http://www.schloss-moritzburg.de/drei_haselnuesse_fuer_aschenbroedel/.

Pradžia - 2015.11.07. Pabaiga - 2016.02.28.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.