2015-12-28

581-asis Drezdeno kalėdinis turgus


Pats pirmasis požymis, kad Drezdenas ruošiasi šventiniam šurmuliui, tai Kalėdų eglės pasirodymas Senojo turgaus aikštėje. Tačiau jos pasirinkimas buvo - tai buvo ilgo atrankos proceso, prasidėjusio dar birželio mėnesį, išdava. Per 40 spygliuočių buvo pasiūlyta aikštei papuošti, iš kurių vertinimo komisija išrinko tris tinkamiausius, o toliau jau vyko miestiečių balsavimas. Iš 7471 balsavusio daugiausia - 3 960 balsų atiteko spygliuotai gražuolei užaugusiai Lauenšteine (nuotraukoje). Ji iki spalio pabaigos dar galėjo mėgautis

Miuglico slėnio ramybe, na o lapkričio 1-osios rytą atvažiavo sunkvežimis su priekaba, kranas bei darbininkai, kurie medį nupjovė ir išsivežė į pagrindinę Drezdeno aikštę. Čia jis buvo tvirtai ir patikimai pastatytas, o ant jo sumontuotas apšvietimas. Ši eglė suteiks Kalėdiniam turgui ypatingą blizgesį.

Seniausias Vokietijoje Kalėdinis turgus - šiemet jau 581 kartą atsidarė lapkričio 26 dieną. Su savo išskirtiniais renginiais visus keturis advento savaitgalius- iki pat Šventų Kūčių, lyg koks savotiškas magnetas pritraukiantis lankytojų iš viso pasaulio.

Tradiciškai iškilmės prasidėjo Kryžiaus bažnyčioje - ten vyko ekumeninės pamaldos, kuriose dalyvavo virš 3000 žmonių. Na o jų metu, kaip jau įprasta, giesmes giedojo du įžymūs chorai - Drezdeno Kryžiaus choras ir Drezdeno berniukų kapela. Po jų, grojant Freibergo kalnų muzikos orkestrui, visi patraukė į Kalėdinio turgaus atidarymo ceremoniją.

Ceremonijos vedėjai - Kalnakasys ir Šviesos angelas pagal nusistovėjusią tradiciją pakviečia miesto merą Dirką Hilbertą pirmąjį paragauti specialiai ta proga iškepto 2015 mm. ilgio Drezdeno Kalėdinio pyrago ir oficialiai paskelbti šventinio turgus pradžią.

Tuo pačiu metu atsidarė 233 šventiškai papuošti prekystaliai, kuriuose be tradicinių Kalėdinių saldumynų buvo pasiūlyta eglutės papuošalų iš Tiuringijos, Plaueno nėrinių, Lauzico audinių, Silezijos keramikos ir Rūdinių kalnų regiono amatininkų dirbinių iš medienos.

Visą laikotarpį kol veikia turgus - t.y. iki 2015.12.24., čia galima atsiskaityti specialiai ta proga išleistais Štryzentaleriais. Jo vertė lygi 1 eurui. Miesto informacijos centruose už 10 eurų galima įsigyti 11 monetų rinkinį - taigi vienas taleris gaunamas dovanų!

Pagal tradiciją pirmąjį advento šeštadienį - Slyvinio žmogiuko šventė. Tai iš 14 sumautų ant pagaliuko džiovintų arba keptų slyvų padaryta kaminkrėčio figūrėlė - skanėstas, kuris pardavinėjamas prieškalėdiniu laikotarpiu nuo pat 1801 m.

Per imbierinių meduolių šventę, kuri vyksta pirmąjį Advento sekmadienį karūnuojama Meduolių princesė. Šiemet ja tapo devynmetė Franziska. Jai buvo įteikamas iškeptas "Bobutės ir senelio medalis" ir nuo šiol ji oficialiai vadinama Franziska Pirmąja, bent jau šventiniame turguje.

Antrasis Advento šeštadienis - Kalėdinio pyrago šventė, šiemet vykusi jau 22 kartą. Jos kulminacija - procesija, arklių kinkiniu vežanti milžinišką kalėdinį razinų pyragą, kuris šiemet buvo 1,10 metrų aukščio, 3,65 metrų ilgio ir svėrė 3429 kg. Po to jis iškilmingai supjaustomas ir parduodamas gabalėliais.

Antrajį Advento sekmadienį pažymėta Šv. Mikalojaus iš Myros, kuris laikomas Kalėdų senelio prototipu, diena. Šiandienos tradicija, kai jis gruodžio 6 d. išvakarėse prideda geriems vaikams į batus saldainių ir dovanų, atsirado dar 14-ame amžiuje. Šiemet ši diena buvo švenčiama pirmą kartą, o jos šūkis buvo - "Mes esame neatskiriami".

Trečiojo Advento penktadienio vakarą nuo 20.00 įsigalioja žvaigždžių valandos. Iki 23 valandos daugelis prekybininkų sumažina kainas, pažymėdami tai didelėmis žvaigždėmis. Įvairūs muzikiniai pasirodymai pritraukia tą naktį į miesto centrą daug žmonių.
Kaip ir kiekvienais metais, trečiasis Advento šeštadienis - Kalėdinės piramidės šventė. Ji yra šešių pakopų ir daugiau nei 14 metrų aukščio - tai Rūdinių kalnų amatininkų, medžio apdirbėjų kūrinys. Jam skirta diena Drezdeno Kalėdiniame turguje švenčiama nuo 1999 m.

Na o trečiąjį Advento savaitgalį vainikuoja Žvakių arkos šventė. Joje sustatytos  Rūdinių kalnų regiono tautodailininkų pagamintos medinės figūrėlės vaizduoja to krašto gyventojų tradicijas ir papročius. Prie arkos gausu įdomių įvykių. Čia pasakojami įvarūs to krašto padavimai ir istorijos, dainuojamos dainos ir šokami šokiai.

Ketvirtasis Advento penktadienis pavadintas - "Kalėdiniai linkėjimai iš Lužicos". Visiems šventinio turgaus buvo pristatomos sorbų Kalėdų šventimo tradicijos ir papročiai, kuriuos pristatė etnografinis ansamblis  Krabat Švarckolmo.

Ketvirtasis Advento šeštadienis - tai diena skirta kalnakasiams. Tądien pasipuošę šventiniais kostiumais, pasirodymus rengia jų orkestrai. Koncertą, kuriame dalyvavo apie 500 muzikantų, vidurdienį pradėjo kalnų kapela iš Tumo su vienu žinomiausių kalnakasių dainų: Das Steigerlied.

Na ir paskutinį Advento sekmadienį - Kryžiaus bažnyčios diena. Kadangi ji stovi šalia Senojo turgaus aikštės, tai per daugelį metų taip susiklostė, kad ji tapo neatsiejama Kalėdinių švenčių Drezdeno senamiestyje dalimi. Tąvakar joje giedamos Kalėdinės giesmės. Ir žinoma dalyvaujant garsiajam Drezdeno Kryžiaus chorui.


 Drezdeno Kalėdinis turgus užsidarė gruodžio 24 d. Iki kitų metų!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.