2016-12-25

582-asis Drezdeno kalėdinis turgus


Ryškios šviesos, glintveino aromatas ir Kalėdinė muzika vėl susitiko miesto centre prie gražiai papuoštos eglės. Lapkričio 24 d. seniausias Vokietijoje Kalėdinis turgus jau 582 kartą atvėrė vartus savo lankytojams, kurie atvyksta čionai iš viso pasaulio.

Tradiciškai atidarymo iškilmės prasidėjo pirmąjį advento ketvirtadienį Kryžiaus bažnyčioje, kur vyko ekumeninės pamaldos. Jose dalyvavo daugiau nei 3000 miestiečių ir miesto svečių.

Po pamaldų tradiciškai muzikinė programa - Kalėdinių giesmių giedojimas, kurioje jau daugelį metų dalyvauja du gerai žinomi vaikų kolektyvai - Drezdeno Kryžiaus choras (kantorius Roderichas Kreile) ir Drezdeno berniukų kapela (kapelmeisteris Matthias Liebichas).

Renginiui bažnyčioje pasibaigus prasidėjo iškilmingoji dalis. Grojant Freibergo kalnų muzikos orkestrui procesija, kurios priekyje Šviesos angelas ir Kalnakasys, pajudėjo į šalia esančią Senojo turgaus aikštę. Čia jų laukė tūkstančiai šventiškai nusiteikusių žmonių.

Pagal nusistovėjusią tradiciją kepėjai atnešė specialiai ta proga iškeptą 2016 mm. ilgio Drezdeno Kalėdinį pyragą, prie kurio miesto meras Dirkas Hilbertas oficialiai paskelbė šventinio turgaus pradžią. Po to jis pirmasis atsipjovė ir paragavo - tai taipogi tradicija.

Tuo pačiu metu atsidarė 233 šventiškai papuošti prekystaliai, iš kurių daugiau nei 20 procentų reprezentavo tipiškus konkretaus regiono amatus. Tradiciškai čia buvo galima įsigyti originalių eglutės papuošalų iš Tiuringijos, nuostabių Plaueno nėrinių,

Moravijos žvaigždžių, Rūdinių kalnų regiono amatininkų dirbinių iš medienos, ir Silezijos keramikos. Didžioji dalis prekybininkų siūlė tradicinius Kalėdinius skanumynus - Pulsnico imbierinius meduolius, ir pan.. Be to, daugelyje vietų lankytojus savo aromatu viliojo Glintveinas.

Pirmąjį advento šeštadienį - Advento kalendoriaus šventė. Tai nuostabus pažinimo pasaulis vaikams - amatų demonstravimas, žaismingas meduolių dekoravimas... Prie lėlių teatro namelio vyksta šventinių personažų vaidinimai, o prie pasakų namelio - animacija ir magijos stebūklai.

Pagrindinis imbierinių meduolių šventės, vykusios pirmąjį advento sekmadienį, naujosios Meduolių princesės karūnavimas. Šiemet, įveikusi 48 konkurentes, ja tapo devynmetė Ronja. Jai buvo įteikta princesės mantija ir suteiktas titulas - Ronja Pirmoji. Be to ji gavo dovanų - 365 meduolius.

Antrąjį Advento šeštadienį - šiemet jau 23 sykį vyko Kalėdinio pyrago šventė. Jos kulminacija - procesija, arklių kinkiniu vežanti milžinišką Kalėdinį razinų pyragą, kuris buvo 88 cm. aukščio, 3,55 m. ilgio, 1,73 m. pločio ir svėrė 2872 kg. Po to jis iškilmingai buvo supjaustytas ir parduotas gabalėliais.

Antrąjį advento sekmadienį vyko Slyvinio žmogiuko šventė. Tai iš 14 sumautų ant pagaliuko džiovintų arba keptų slyvų padaryta kaminkrėčio figūrėlė, atsiradusi 19 amžiaus pradžioje. Tuomet jį kaip Kalėdinį skanėstą pasidarydavo ir parduodavo turguje neturtingų šeimų vaikai.
Trečiojo Advento penktadienio vakarą nuo 20.00 įsigalioja žvaigždžių valandos. Iki 23 valandos daugelis prekybininkų sumažina kainas, ir pažymi jas didelėmis žvaigždėmis. Šis vakaras pritraukia daug naktinėtojų - taip sukuriama įdomi galimybė apsipirkti pigiau.
Trečiasis Advento šeštadienis - Kalėdinės piramidės šventė, švenčiama nuo 1999 m. Taip pagerbiamas  Rūdinių kalnų amatininkų ir medžio apdirbėjų kūrinys. Didžiausia Vokietijoje, šešių pakopų ir daugiau nei 14 metrų aukščio piramidė - neatsiejamas šio Kalėdinio turgaus atributas.

Trečiąjį Advento savaitgalį užbaigė Žvakių arkos šventė. Šis Rūdinių kalnų regiono tautodailininkų kūrinys yra neginčijamas šventinio turgaus simbolis, matomas iš tolo. Joje sustatytos medinės figūrėlės vaizduoja to krašto gyventojų tradicijas ir papročius.

Ketvirtą Advento šeštadienį vyko labdaringa eglučių puošimo šventė, kurios metu žymūs miesto žmonės varžėsi puošdami mažas eglutes. Jos vėliau perkeltos į įvairias socialines įstaigas. Nuotraukoje: Socialinių reikalų burgamistrė Kristin Kaufmann puošia eglutę su pabėgėliais. (DNN).

Ketvirtas Advento sekmadienis - Kryžiaus bažnyčios diena. Ši bažnyčia stovi šalia Senojo turgaus aikštės, kurioje vyksta Kalėdinis turgus. Per daugelį metų taip susiklostė, kad ji tapo neatsiejama Kalėdinių švenčių Drezdeno senamiestyje dalimi. Šiemet pažymimas jos 800 metų jubiliejus - jau tiek laiko čia skelbiamas dievo žodis. Tos dienos renginius savo pasirodymu pradėjo žymusis Drezdeno Kryžiaus choras, kuris šiemet taipogi švenčia savo 800 metų sukaktį.

Gruodžio mėnuo šiam muzikiniam kolektyvui pats darbymetis, jie labai daug koncertuoja. Jau antrus metus užbaigiant Advento laikotarpį, jie surengė didžiulį koncertą, kuris šiemet gruodžio 22 dieną vyko DDV stadione. Į jį susirinko apie 20.000 žiūrovų.









2016-12-09

Pagrindinė Drezdeno kalėdinė eglė

Nuotrauka.

Kalėdų preliudija - šventinės eglės rinkimai. Šiemet iš trijų vertinimo komisijos atrinktų medžių miestiečiai 3229 balsais iš 7471 išrinko 1937 m. pasodintą gražuolę užaugusią Pulsnice. Šeimininkai ją siūlė ir pernai, bet tuomet ji liko antroje vietoje. (Nuotrauka).

Ankstyvą spalio 29-osios rytą atvykę specialios paskirties bendrovės darbininkai nupjovė 23,5 metrų aukščio medį ir dviem kranais paguldė jį į sunkvežimį. Šeimininkė palydėjo žodžiais: "Nuo šiol medis yra miręs, bet su oria pabaiga". (Nuotrauka).

10:30 specialusis transportas pajudėjo iš Pulsnico A4 greitkeliu link Drezdeno. Šventinės eglės transportavimas - neeilinis įvykis, todėl šiai kolonai visame kelyje buvo atiduodama kelio pirmenybė.
(Nuotrauka).

Apie penkias tonas sveriantį spygliuotį medį transportuojantis vilkikas 13:30 atvyko į savo paskirties tašką - Drezdeno Senojo turgaus aikštę. Čia jos jau laukė du kranai, pasiruošę eglę iškrauti.
(Nuotrauka).

Neilgai trukus medis buvo pakeltas nuo vilkiko ir patrumpinus bei palyginus apatinį kamieno galą buvo pastatytas aikštės centre. Čia jis stovės per visas naujametines šventes ir džiugins lankytojus.
(Nuotrauka).

Per kelias sekančias dienas eglė pasidabino visomis jai priklausančiomis regalijomis - buvo apjuosta 2,900 metrų ilgio girlianda ir 70 x 70 centimetrų dydžio žvaigžde smaigalyje. Nors Kalėdinio turgaus atidarymas lapkričio 24 d. , bet švenčių dvasia jautėsi jau tada.



2016-04-24

Keltai per Elbę Drezdene


Per Elbę, kuri skiria Drezdeną į dvi puses yra pastatyta 11 tiltų, bet trijuose vietose upę galima kirsti keltu. Nesvarbu koks kelionės tikslas - keltas neskubant plukdo į kitą krantą, o keleiviai tuo metu gali mėgautis miesto vaizdu iš vandens.

Linija Johanštatas - Noištatas. Ne per toliausiai nuo miesto centro, maždaug pusiaukelėje tarp Alberto ir Miško pilaitės tiltų esantis maršrutas populiarus mėgstantiems pasivaikščiojimus.


Ramioje vietoje esanti Johanštato prieplauka, šalia kurios yra įsikūręs populiarus alaus sodelis Fährgarten. Čia, belaukiant kelto, galima ramiai pasėdėti ir mėgautis upės vaizdu.



Dešiniajame Elbės krante esanti Noištato prieplauka. Čia palei upę nutiestas vienas populiariausių Europoje Elbės dviračių takas.



Šiame maršrute plaukioja keltas "Johanna", nuleistas į upę 2004 metais Laubegasto laivų statykloje.


Linija Laubegastas - Nyderpoyricas. Čia matome įspūdingus paupio pievų vaizdus kairiajame krante ir ne mažiau gražius šlaitus dešiniajame krante.


Laubegasto prieplauka įrengta salpose, bet ji lengvai pasiekiama nuo netoliese esančios 4 ir 6 maršruto tramvajų stotelės.


Kitame krante esanti Nyderpoyrico prieplauka įrengta šalia įspūdingo grožio šlaito vingiuojančio Pilnico vieškelio.


Šiuo maršrutu plaukiojantis keltas keltas "Caroline" nuleistas į vandenį 2012 metais netoliese esančioje Laubegasto laivų statykloje.



Linija Kleinšachvicas - Pilnicas yra labiausiai nutolusi nuo bet kurio tilto. Kadangi čia keltas perkelia ne tik žmones, bet ir automobilius, šiuo maršrutu gausiai naudojasi turistai vykstantys į Pilnico rūmus.

Kairiajame krante esanti Kleinšachvico prieplauka ne per toliausiai nutolusi nuo tramvajaus linijos, todėl čia nesudėtinga patekti į kitą upės pusę netgi pėsčiomis.


Šalia jos stovi idiliškas namas, pastatytas 1860 metais ir skirtas keltui aptarnauti. Dabar jame įsikūręs restoranas, o vasaros metu terasoje veikia jaukus 250 vietų alaus sodas.
http://www.faehrhaus-kleinzschachwitz.de/.

Dešiniajame krante esanti Pilnico prieplauka daugumoje skirta atvykstantiems apžiūrėti neeilinės architektūros kinietiško stiliaus  Pilnico rūmų ir jų sodo.
 http://www.schlosspillnitz.de.




 Šiame maršrute darbuojasi 1994 metais Laubegasto laivų statykloje į vandenį nuleistas keltas "Schloßfähre", kuriuo keliami per upę ne tik žmonės, bet ir lengvieji automobiliai.


Nuotraukos: http://www.lothar-dresden-reportagen.de/.