2013-12-01

Kalėdų metas Rūdiniuose kalnuose


Tarp visų Vokietijos žemių yra vienas regionas, kur jūs kaip niekur kitur galite pajusti romantišką Advento ir Kalėdų dvasią. Didelės ir miškingos kalvos šen bei ten pakyla iki kalnų, kurių slėniuose krašto siauruoju geležinkeliu puškuoja garvežiai.
Visur gausiai prisnigę ir visas kraštovaizdis tarsi uždengtas balta antklode. Priešais namus stovi gražiai išpuoštos eglutės su šviečiančiomis girliandomis. Kiekvienas langas šviečia šventiškai. Į Kalėdines muges gyventojai eina pasipuošę tradiciniais kalnakasių kostiumais. Visur girdisi trombonų, trimitų ir būgnų muzika.

Miestų ir miestelių aikštėse sukasi Kalėdinės piramidės su žvakių formos žibintais. Visą erdvę užpildo šventinė atmosfera. Mažos medinės figūros, tokios kaip Rūkalius, iš kurio burnos veržiasi tiršti dūmai, parodo visą medinių miniatiūrų pasaulio grožį. Šitokia Kalėdinė romantika yra tik viename pasaulio regione - Rūdiniuose kalnuose.

Kasmet Advento laikotarpiu apie 100.000 žmonių čia apsilanko ir puikiai leidžia laiką lankydami Kalėdines muges, stebėdami tradicinius kalnų paradus, kurie yra ypatingas švenčių šiame regione akcentas.
Pagal seną tradiciją šiais šaltais gruodžio
vakarais prie jaukaus ir šilto židinio susirenka kaimynai kur užsiimdami tradiciniais šio krašto amatais - medžio drožyba ir nėriniais, pasakoja įvairias istorijas ir dainuoja dainas. Tie, kurie apsistoja svečių namuose, vakarais kviečiami pasakoti juokingų anekdotų savo krašto tarme.

Visame pasaulyje žinomos Kalėdinės dekoracijos kilusios iš šio regiono. Tai Kalėdų piramidė, šviečiantis lankas, Angelas, Spragtukas ir žinoma - Rūkalius. Nors dabar daug kas gaminama mašinomis, tačiau daugelis operacijų gamyklose vis dar atliekama rankomis, kas suteikia kiekvienam gaminiui tam tikrą unikalumą.
Ypatingai šio amato tradicijos puoselėjamos Zaifene. Čia palei Pagrindinę gatvę vienas po kito rikiuojasi medžio gaminių dirbtuvėlės, ir visas kaimo centras yra ištisas Kalėdinis turgus,- netgi ne Kalėdiniu laikotarpiu.

Gyvenvietės centre stovi nuostabus kūrinys - Zaifeno kalnų bažnyčia, kuri pastatyta 1779 metais pagal garsiosios Drezdeno moterų bažnyčios pavyzdį. Virš bažnyčios įėjimo yra užrašas: "Dievo šlovei ir žmonių išganymui". Ant vėjarodės yra kalnakasio figūra: tuo nurodoma kaimo kilmė.

Nuo Fichtelbergo kalno atsiveria aukščiausiai Saksonijoje esančio miesto - Obervyzentalio panorama. Tai nuožulni plynaukštė Rūdinių kalnų šiaurėje, esanti priešvėjinėje pusėje, todėl čia pastoviai kaupiasi sniego debesys. Taigi Advento ir Kalėdų (ir ne tik) sezono metu čia visuomet gausu sniego, kas daro kraštovaizdį dar nuostabesnį.

Kalėdos ir Adventas Rūdiniuose kalnuose - tai nepamirštamas metas tiems, kurie mėgsta šį metų laiką.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.