2013-12-24

Trys riešutėliai pelenei. Po 40-ies metų.


Kai 1973 metais buvo sukurtas vokiečių-čekų bendros gamybos filmas pagal brolių Grimų pasaką "Trys riešutėliai pelenei", niekas net pagalvoti negalėjo, kad jis bus toks pat populiarus ir po 40-ies metų. Jį iki šiol myli ir vaikai ir suaugusieji.

Filmas buvo pradėtas rodyti Čekoslovakijos kino teatruose 1973 m. lapkričio 1 dieną, VDR 1974 m. kovą, o nuo 1974 m. gruodžio 19 dienos pamatė ir VFR žiūrovai. Ir nuo tada jis kiekvienais metais Advento ir Kalėdų sezono metu rodomas ne tik šių šalių, bet ir Šveicarijos, Austrijos bei daugelio kitų TV eteryje.


Filmo populiarumas neišblėsta dėl daugelio priežasčių. Vieniems tai yra poetiški Bohemijos miško ir neužmirštami Moritzburgo pilies (nuotrauka) vaizdai, įamžinti filme.

Kitiems tai nuostabi ir virpinanti širdį Karelo Svobodos muzika skambanti filme, žymaus dainininko Karelo Gotto (nuotrauka) dainavimas, be kurio taip pat neįsivaizduojama laiminga filmo pabaiga.

Na o pagrindinė priežastis tai turbūt du pagrindiniai filmo simboliai - Libuše Šafránková ir Pavelas Trávníčekas, kurie kartu stovėdami prieš DEFA ir Barrandov kino studijų filmavimo kameras , įkūnijo vieną gražiausių įsimylėjėlių porų pasaulyje.
Čekijoje šis filmas išrinktas kaip populiariausia ekranizuota pasaka 20 amžiuje. Šio filmo režisierius Václavas Vorlíčekas (nuotrauka) viename interviu kartą užsiminė, kad jei filmas ilgą laiką nerodomas per Čekijos televiziją tai žiūrovai pradeda piktintis ir net grasina nemokėsiantys televizijos mokesčio.

2009/2010 metų žiemos sezono metu Moritzburgo pilyje buvo surengta speciali paroda, "nukelianti" mus į tą nuostabų pelenės balių. Parodos metu buvo eksponuojami pasakos personažai su savo puošniais kostiumais ir daiktai iš filmo rekvizito.

Ji sulaukė didelio pasisekimo - per penkis mėnesius parodą aplankė 158.000 lankytojų. Tai buvo akivaizdi parodos kuratorės Margittos Hensel ir jos komandos sėkmė. Tad buvo nutarta parodą dar papildyti eksponatais iš filmo ir nuo 2011 metų lapkričio mėnesio paroda tapo nuolatine muziejaus ekspozicija.

Na o šiemet, jubiliejiniais filmo metais, šalia nuolatinės parodos, duris atveria visa triada parodų, kuri taip ir vadinasi: "Trys parodos pelenei". Tai bendras Moritzburgo pilies, Ctěnicės pilies ir Švihovo pilies (ji filme - pelenės pamotės namai) projektas.

Pelenės paliktas batelis įamžintas ant Moritzburgo pilies laiptų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.