2013-12-19

579-asis Drezdeno kalėdinis turgus


Ryškios šviesos, karšto vyno kvapas ir kalėdinė muzika vėl susitiko barokinio Drezdeno senamiesčio širdyje. Miesto centre vėl šurmuliuoja seniausias Vokietijoje - 579-asis kalėdinis turgus. Jis tęsis nuo lapkričio 27 iki gruodžio 24 dienos Senojo turgaus aikštėje. Kaip magnetai lankytojams yra atidarymo ceremonija ir 4, pilni įvykių, Advento savaitgaliai. Kiekvienais metais jie pritraukia daug žmonių iš toli ir arti.
Atidarymo ceremonija vyksta pirmąjį Advento trečiadienį. Tradiciškai ji pradedama ekumeninėmis pamaldomis Drezdeno Kryžiaus bažnyčioje. Muzikinėje programoje šventinės giesmės, kurias atlieka įžymusis Drezdeno Kryžiaus choras ir Drezdeno berniukų kapela.
Lapkričio 30 dieną - Slyvinio žmogiuko šventė. Tai populiarus ir linksmas suvenyras iš Kalėdinio turgaus -kaminkrėčio figūrėlė, padaryta iš sumautų ant pagaliuko apkeptų slyvų,-  laikomas tikru sėkmės simboliu. Jis labai perkamas šventinės prekybos metu.
Pirmajį Advento sekmadienį vyksta imbierinių meduolių šventė, per kurią išrenkama ir karūnuojama nauja Meduolių princesė. Be to jai yra įteikamas  iškeptas "Bobutės ir senelio medalis". Tai taip pat labai sena šventinė tradicija pasiekusi mus nuo Augusto Stipriojo laikų.

Jau 20 metų paeiliui, Antrajį Advento savaitgalį - tradicinė Kalėdinio pyrago šventė. Šventinė procesija, kurios metu arklių kinkiniu atvežamas milžiniškas kalėdinis razinų pyragas atrodo gan įspūdingai. Šįmetis pyragas buvo rekordinis - svėrė 4246 kilogramus ( 4,34 m ilgio , 1,76 m pločio , 96 cm aukščio).
Advento laikotarpiu, kaip žinoma, yra ilgiausios naktys metuose,  žvakių šviesos ir karšto vyno kvapo dėka - ir pačios jaukiausios. Trečiojo Advento penktadienio vakaro šventinė dalis - įsigalioja žvaigždžių valandos. Prekybininkai savo asortimentą siūlo mažesnėmis kainomis, kurios būna užrašytos ant didžiulių žvaigždžių. Šie pasiūlymai nuo šio vakaro galioja nuo 20 iki 23 valandos ir labai pagyvina turgaus šurmulį ilgaisiais vakarais.
Trečiąjį Advento šeštadienį - Piramidės šventė. Ši, didžiausia pasaulyje šešių pakopų 14,61 metrų aukščio Kalėdinė piramidė, su besisukančiomis ant jos 42 figūromis, stovi centrinėje aikštės dalyje ir labai gerai matoma iš bet kurio taško.
Tuo metu vyksta chorų, vokalinių grupių ir solistų varžytuvės - atlikdami Kalėdines dainas jie varžosi dėl prizų iš piramidės.

Trečiajį Advento sekmadienį - žvakių arkos (beje, ji yra didžiausia pasaulyje) šventė. Ši diena skirta Rūdinių kalnų regiono amatams, tradicijoms ir papročiams. Prie jos skamba Kalėdinės melodijos, dainuojama ir šokama.


Ketvirtasis Advento savaitgalis prasidės Kryžiaus bažnyčios diena. Kadangi ši bažnyčia stovi šalia Senojo turgaus aikštės, tai per daugelį metų taip susiklostė, kad ji tapo neatsiejama Kalėdinių švenčių Drezdeno senamiestyje dalimi. Penktadienio vakarą Kalėdinių giesmių giedoti kviečiama ateiti šeimomis. Vakaras pavadintas "Ateikite, mano vaikeliai" - 18 amžiuje sukurtos Kalėdinės giesmės pavadinimu.




Ketvirtasis Advento šeštadienis - tai diena skirta kalnakasiams. Tokią dieną, pasipuošę gražiais šventiniais kostiumais, pasirodymus rengia jų orkestrai ir chorai.


Kiekvienais metais ketvirtas Advento sekmadienis skiriamas kitų šalių kalėdinėms tradicijoms. Šiemet ši diena vadinsis - "Kalėdiniai linkėjimai iš Strasburgo". Drezdeno vokiečių-prancūzų choras pristatys prancūzišką Kalėdų senelį ir Kalėdų šventimo tradicijas.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.