2014-04-30

Zaifhennersdorfo Kryžiaus bažnyčia


Šios bažnyčios kertinis akmuo buvo padėtas 1796 m. liepos 5 d. Tada šis naujas pastatas buvo būtinas, nes ankstesnė bažnyčia buvo per maža ir be to buvo blogos būklės. Bažnyčią, talpinančią 2450 žmonių, suprojektavo ir pastatė Karlas Christianas Eschke. Pašventinta ji buvo 1798 m. lapkričio 11 d.


Iš pradžių bokšte buvo pakabinti trys įvairių dydžių bronziniai varpai o vėliau ir ketvirtas. Pirmojo pasaulinio karometu trys iš jų buvo konfiskuoti karo reikmėms. Buvo pasigailėta tik paties seniausio - 1777 metais Drezdene Weinholdo liejykloje išlieto 850 kg. varpo.

Vidinė bažnyčios nava yra 36 metrų ilgio, 20 metrų pločio ir 12 metrų aukščio. 1935 metais naktį iš kovo 22 į 23 d. kilęs baisus gaisras visiškai sunaikino interjerą ir stogą. Juos sekančiais metais atkūrė architektas Richardas Schiffneris.

Todėl ir dabartinis interjero dekoras datuojamas 1936 metais. Virš altoriaus dominuojantis 7 metrų aukščio medinis kryžius primena tą baisųjį gaisrą ir simbolizuoja prisikėlimą. Būtent tais metais atstačius bažnyčią jai ir suteiktas dabartinis pavadinimas. Altorius ir krikštykla buvo pagaminti iš kriauklainio. Krikštykloje ir zakristijoje yra du langų vitražai sukurti menininko iš Citau Hanso Kecho. Juose vaizduojami keturi didieji evangelistai.

Dideli vargonai pagaminti Schusterio įmonėje taip pat įrengti 1936 m. Galingas instrumentas turi 4 manualus, 71 registrą ir 5402 vamzdžius. Puiki akustika čia leidžia vystyti įvairią muzikinę veiklą. Čia koncertuoja žinomiausi Saksonijos bažnytinės muzikos chorai ir dažniausiai visos dabar esamos šventykloje 1600 vietų būna užimtos.
VDR laikais visiškai nebuvo skiriamas dėmesys tokių pastatų išsaugojimui, todėl bažnyčia ir atsidūrė atsidūrė sudėtingoje būklėje - ypač jos 57 metrų aukščio bokštas. Ir tik po politinių permainų šalyje bendruomenė sugebėjo visiškai suremontuoti pastatą. Tai įvyko 1996 metais, o dar po dviejų metų buvo atšvęstas jos 200 metų jubiliejus. Beje, vargonų palėpėje vis dar saugomas tas visas istorijos negandas pragyvenęs, 1777 metais nulietas varpas.


 http://www.kreuzkirche-seifhennersdorf.de/

 Rumburko gatvė 38 , 02782 , Zaifhennersdorfas
 Google Maps



 



 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.